onsdag

Bildekor och fordonsprofilering

Hur mycket får man egentligen ”pimpa” sin bil? Det är lätt att bli sugen när man ser gamla avsnitt Pimp my Ride, bilfixerade musikvideor som Rich Boys Throw some D’s eller den franska biljaktsactionfilmen Taxi. Det räcker med att klicka här, så får man en stark känsla av vilka galna saker man kan göra med sin bil och dess yttre.

Många vill sätta solskyddsfilm på insidan av bilrutorna; på framrutan på de flesta bilar finns en markering som visar hur långt ner sådan film får fästas. I övrigt måste ljusgenomsläppet vara 75 % på framrutan och 70 % på de främre sidorutorna. Det finns egentligen ingen solfilm som reducerar ljuset med 25 %, så i praktiken får man inte tona de främre sidorutorna, och inte heller framrutan nedanför märket. Ovanför märket kan rutan dock vara kolsvart.

Det sägs att en gammal Lada som stylats till att se ut precis som en polisbil, men med texten ”Snut” istället för ”Polis”, gick igenom besiktningen utan problem. Att sätta blåljus på sin bil är dock inte tillåtet.

Helbilsgodkända bilar

Om bilen är helbilsgodkänd bör man vara försiktig med att modifiera den.
En helbilsgodkänd bil har koden T14 A och ett typgodkännandenummer i registreringsbeviset. Sådana bilar kan beläggas med körförbud om man extrautrustar dem för mycket, med exempelvis sidokjolar och spoilers. Detta gäller även om bilen går igenom besiktningen – den kan fällas senare, vid en flygande besiktning av trafikpolisen.

Vidare gäller vid hjulbyte på helfordonsgodkända bilar att de nya hjulen inte får ha en spårvidd som är mer än 15 mm större än originalutförandet. Om så sker måste bilen registreringsbesiktigas.